10 największych amerykańskich stanów (powierzchnia)
10. Michigan
- powierzchnia: 253 800 km²
- stolica stanu: Lansing
- data przystąpienia do Unii: 26 stycznia 1837
- liczba hrabstw: 83
9. Oregon
- powierzchnia: 255 000 km²
- stolica stanu: Salem
- data przystąpienia do Unii: 14 lutego 1859
- liczba hrabstw: 36
8. Kolorado
- powierzchnia: 269 800 km²
- stolica stanu: Denver
- data przystąpienia do Unii: 1 sierpnia 1876
- liczba hrabstw: 64
7. Nevada
- powierzchnia: 286 400 km²
- stolica stanu: Carson City
- data przystąpienia do Unii: 31 października 1864
- liczba hrabstw: 16
6. Arizona
- powierzchnia: 295 300 km²
- stolica stanu: Phoenix
- data przystąpienia do Unii: 14 lutego 1912
- liczba hrabstw: 15
5. Nowy Meksyk
- powierzchnia: 315 200 km²
- stolica stanu: Santa Fe
- data przystąpienia do Unii: 6 stycznia 1912
- liczba hrabstw: 33
4. Montana
- powierzchnia: 381 100 km²
- stolica stanu: Helena
- data przystąpienia do Unii: 8 listopada 1889
- liczba hrabstw: 56
3. Kalifornia
- powierzchnia: 410 000 km²
- stolica stanu: Sacramento
- data przystąpienia do Unii: 9 września 1850
- liczba hrabstw: 58
2. Teksas
- powierzchnia: 678 000 km²
- stolica stanu: Austin
- data przystąpienia do Unii: 29 grudnia 1845
- liczba hrabstw: 254
1. Alaska
- powierzchnia: 1 717 800 km²
- stolica stanu: Juneau
- data przystąpienia do Unii: 3 stycznia 1959
- liczba hrabstw: 0
Często odwiedzane:
10 najdłuższych granic na świecie
10 najgłębszych jezior w Polsce
10 najbliższych galaktyk
10 najszybszych samolotów
10 najpopularniejszych kont na TikToku
10 największych bibliotek na świecie
10 najgłębszych jezior na świecie
10 największych dinozaurów
10 najdłużej panujących papieży
10 największych cmentarzy na świecie

10 produktów zwierzęcych z największą ilością witaminy B9
10. Krab (ilość w 100 g: 51 µg)
9. Ser Brie (ilość w 100 g: 65 µg)
miejsce 8. Jaja przepiórcze (ilość w 100 g: 66 µg)… Zobacz więcej

10 produktów zwierzęcych z największą ilością witaminy B6
10. Mięso z kurczaka (ilość w 100 g: 0,48 mg)
9. Wątroba wieprzowa (ilość w 100 g: 0,57 mg)
miejsce 8. Miecznik (ilość w 100 g: 0,62 mg)… Zobacz więcej

10 owoców z największą ilością wapnia?
10. Grejpfrut (ilość w 100 g: 22 mg)
9. Maliny (ilość w 100 g: 25 mg)
miejsce 8. Agrest (ilość w 100 g: 25 mg)… Zobacz więcej

10 produktów zwierzęcych z największą ilością witaminy B5
10. Cielęcina (ilość w 100 g: 1,33mg)
9. Homar (ilość w 100 g: 1,67mg)
miejsce 8. Pierś z kurczaka (ilość w 100 g: 1,71mg)… Zobacz więcej

10 owoców z największą ilością witaminy K?
10. Gruszka (ilość w 100 g: 4,4 µg)
9. Figi (ilość w 100 g: 4,7 µg)
miejsce 8. Żurawina (ilość w 100 g: 5 µg)… Zobacz więcej

10 produktów zwierzęcych z największą ilością witaminy B3
10. Cielęcina (ilość w 100 g: 8,42 mg)
9. Wątroba wieprzowa (ilość w 100 g: 8,44 mg)
miejsce 8. Miecznik (ilość w 100 g: 9,25 mg)… Zobacz więcej

10 produktów zwierzęcych z największą ilością witaminy B2
10. Kałamarnica (ilość w 100 g: 0,46 mg)
9. Łosoś atlantycki (ilość w 100 g: 0,49 mg)
miejsce 8. Ser Brie (ilość w 100 g: 0,52 mg)… Zobacz więcej

10 produktów zwierzęcych z największą ilością witaminy B1
10. Węgorz (ilość w 100 g: 0,18 mg)
9. Wątroba wieprzowa (ilość w 100 g: 0,28 mg)
miejsce 8. Łosoś atlantycki (ilość w 100 g: 0,29 mg)… Zobacz więcej

10 produktów zwierzęcych z największą ilością witaminy A
10. Mątwa (ilość w 100 g: 203 µg)
9. Jesiotr (ilość w 100 g: 263 µg)
miejsce 8. Ser szwajcarski (ilość w 100 g: 288 µg)… Zobacz więcej

10 owoców z dużą ilością witaminy C?
10. Mango (ilość w 100 g: 36,4 mg)
9. Ananas (ilość w 100 g: 47,8 mg)
miejsce 8. Cytryny (ilość w 100 g: 53 mg)… Zobacz więcej