10 warzyw z dużą ilością witaminy E?
10. Brukselka
- ilość w 100 g: 0,88 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 6,0%
9. Por
- ilość w 100 g: 0,92 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 6,3%
8. Dynia
- ilość w 100 g: 1,06 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 7,3%
7. Szparagi
- ilość w 100 g: 1,13 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 7,7%
6. Pasternak
- ilość w 100 g: 1,49 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 10,2%
5. Jarmuż
- ilość w 100 g: 1,54 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 10,5%
4. Czerwona papryka
- ilość w 100 g: 1,58 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 10,8%
3. Szpinak
- ilość w 100 g: 2,03 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 13,9%
2. Kolendra
- ilość w 100 g: 2,5 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 17,1%
1. Papryczka chili
- ilość w 100 g: 3,14 mg
- dzienne zapotrzebowanie: 21,5%
Często odwiedzane:
10 krajów produkujących największą ilość owoców na świecie
W 2020 roku na świecie wyprodukowano ponad 887 000 000 ton owoców. Poznajcie 10 krajów, w których produkcja owoców była największa. Dla porównania w Polsce w 2020 roku zebrano 5 100 000 ton owoców.10. FilipinyFilipiny są jednym z głównych światowych producentów...
10 największych teleskopów na świecie
Poznajcie 10 największych teleskopów na świecie według największej powierzchni zwierciadła. Znajdziecie również informacje o ich lokalizacji, średnicy zwierciadła, długości ogniskowej oraz rodzaju kopuły.10. Obserwatorium MMTTeleskop MMT Observatory znajduje się w...
10 pierwiastków chemicznych, których jest najwięcej w ludzkim ciele
Poznajcie 10 pierwiastków chemicznych, których jest najwięcej w ludzkim ciele. Sprawdź, jaką pełnią funkcję.10. SódSód jest niezbędny do utrzymania równowagi płynów w organizmie i odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych. Jest jednym z głównych...
10 pierwiastków chemicznych, których jest najwięcej w skorupie ziemskiej
Poznajcie 10 najpowszechniejszych pierwiastków chemicznych w skorupie ziemskiej. Ich obfitość podana została w ppm (ilość części na milion).10. WodórWodór, choć jest najpowszechniejszym elementem we wszechświecie, w skorupie ziemskiej stanowi tylko około 0,14% masy,...