10 warzyw z dużą ilością witaminy A?
10. Por
- ilość w 100 g: 83 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 9,20%
9. Rukola
- ilość w 100 g: 119 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 13,20%
8. Czerwona papryka
- ilość w 100 g: 157 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 17,40%
7. Sałata
- ilość w 100 g: 370 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 41,10%
6. Pietruszka
- ilość w 100 g: 421 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 46,80%
5. Dynia
- ilość w 100 g: 426 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 47,30%
4. Szpinak
- ilość w 100 g: 469 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 52,10%
3. Jarmuż
- ilość w 100 g: 500 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 55,60%
2. Marchewka
- ilość w 100 g: 835 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 92,80%
1. Papryczka chili
- ilość w 100 g: 1324 µg
- dzienne zapotrzebowanie: 147,10%
Często odwiedzane:
10 krajów produkujących największą ilość owoców na świecie
W 2020 roku na świecie wyprodukowano ponad 887 000 000 ton owoców. Poznajcie 10 krajów, w których produkcja owoców była największa. Dla porównania w Polsce w 2020 roku zebrano 5 100 000 ton owoców.10. FilipinyFilipiny są jednym z głównych światowych producentów...
10 największych teleskopów na świecie
Poznajcie 10 największych teleskopów na świecie według największej powierzchni zwierciadła. Znajdziecie również informacje o ich lokalizacji, średnicy zwierciadła, długości ogniskowej oraz rodzaju kopuły.10. Obserwatorium MMTTeleskop MMT Observatory znajduje się w...
10 pierwiastków chemicznych, których jest najwięcej w ludzkim ciele
Poznajcie 10 pierwiastków chemicznych, których jest najwięcej w ludzkim ciele. Sprawdź, jaką pełnią funkcję.10. SódSód jest niezbędny do utrzymania równowagi płynów w organizmie i odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych. Jest jednym z głównych...
10 pierwiastków chemicznych, których jest najwięcej w skorupie ziemskiej
Poznajcie 10 najpowszechniejszych pierwiastków chemicznych w skorupie ziemskiej. Ich obfitość podana została w ppm (ilość części na milion).10. WodórWodór, choć jest najpowszechniejszym elementem we wszechświecie, w skorupie ziemskiej stanowi tylko około 0,14% masy,...